Ekonomi

Konya Ovasında Buğday Hasadında 2 Milyon 400 Bin Rekolte

Konya Ovası’nda buğday hasadında 2 milyon 400 bin rekolte

KONYA Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, bahar mevsiminde yağan yağmurlarla birlikte verimli bir hasat dönemi geçirdi. Ovada geçen yıla göre rekolte buğdayda 400 bin ton, arpada 200 bin ton arttı.

Yüzölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık fidanlık alanında üretim yapılıyor. Son kış döneminde kar yağışının az olmasıyla birlikte rekoltedeki düşüş telaşı yerini bahar yağışlarının olduğu bereketli bir döneme bıraktı. Verimli bir dönem geçiren ovada arpa hasadı sona ererken, buğday hasadı yüzde 95 oranında tamamlandı.

“İkinci aydan sonra yağan yağmur, rekoltedeki artışın en büyük nedenlerinden biri oldu”

Hasat döneminde buğday ve arpa rekoltesinin önceki dönemlere göre arttığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Geçen yılki yağışlar çok hoştu, özellikle kar yağışları ovada önemli tesir gösterdi. Çok mutlu olduk. Geçen yıl aldığımız rekolte ile.Çünkü geçen yıl çok mutluyduk.Kuraklık yaşadık.Geçen yıl buğdayda yaklaşık 1 milyon 950 bin rekolte yaptık. arpa.Bu verim bizi çok mutlu etti.Bu yıl önceki rekoru kırarak biraz daha yüksek bir verime ulaştık.Kış yağışlarımız biraz zayıftı ama bahar yağmurlarımızın etkisi çok fazlaydı.İkinci aydan sonra yağan yağışlar özellikle hububat tarlalarındaki verim artışının en büyük nedenlerinden biri oldu. Bu yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin ton arpa ve yaklaşık 2 milyon 400 bin ton buğdayın tamamen netleşebilmesi için çiftçilerimizin ihtiyacı var. eserlerini satmak. Artık biliyoruz ki çiftçilerimiz işlerini yavaş yavaş depolardan çıkarıp işyerlerine götürüyor. Yağışların ardından verimli bir sezon geçirdiklerini anlatan Kırkgöz, “Yağmurlar güzel olduğu için çiftçilerimiz toprağa da sahip çıktı. Çünkü uygun yağış, verimin artacağının en büyük garantisidir. Bu da çiftçilerimizin tarlalarında kullandıkları gübre ve bakımları biraz daha artırarak bunu yapmalarına sebep olmuştur. Bunlar üst üste eklendiğinde doğal olarak verimde artış gözlemledik” dedi.

“Toprağın sonbahara kadar havaya ihtiyacı var”

Hasat sonunda yeni dönemi ekecek çiftçilere hatırlatan Burak Kırkgöz, “Hasattan sonra toprakta hafif bir tav olur olmaz toprak sürülmeli. Toprağın bu haliyle hava alması gerekiyor. Çünkü toprak altındaki köklerin oksijene ihtiyacı var. Toprağın bu oksijeni alabilmesi için, “Çiftçilerimiz bu işlemleri bu süre içinde yaparlarsa, toprağı önümüzdeki dönemde yetiştirecekleri ürünlere hazırlamış olacaklar. Toprağın havalanması da bir yönüyle bazı hastalıkları önlüyor” dedi.

“Sıcaklıklar bitkilerde strese neden olur”

Sulu tarım yapan çiftçilere tavsiyelerde bulunan Kırkgöz, “Bu dönemlerde Türkiye genelinde çok sıcaklar hissediliyor. Mevsim normallerini aşan bu sıcaklıklar bitkilerinde gerginliğe neden oluyor. Bu dönemlerde çiftçilerimizin ihtiyacı var. sulamalarını biraz daha dikkatli yapmaları ve gerektiğinde sulama saatlerini azaltarak sulama aralıklarını daraltmaları gerekmektedir.Çünkü “Topraktaki tav özellikle mısır ve pancar yetiştiricileri için çok değerlidir. Bu dönemdeki sıcaklıklar mısırda tam tozlaşma döngülerine denk geldiğinden bitkide uç boşluğuna neden olabilir. Bu saatlerde biraz daha sık sulama yapmalarını, saatlerini kısaltmalarını öneriyoruz” dedi.

haberakyaka.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu